Wiebes veroorzaakt zélf vertraging modelovereenkomsten zzp’ers

Staatssecretaris Eric Wiebes zegt dat hij de achterstand die de Belastingdienst heeft opgelopen bij de beoordeling van modelovereenkomsten voor zelfstandige professionals (zzp’ers) zelf heeft veroorzaakt. ‘Het komt doordat ik de Belastingdienst heb opgedragen om in de meewerkstand te gaan en met ondernemers samen te werken aan iets wat aan de wet voldoet’, aldus de staatssecretaris dinsdag in de Tweede Kamer.
Hij moest zich daar verantwoorden voor het feit dat de Belastingdienst bijna de helft van de modelovereenkomsten afwijst die het werken met de voor werkgevers vrijwarende Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) sinds 1 mei vervangt.
Nu moet uit de, al dan niet in een modelcontract vastgelegde, werkwijze blijken dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Maar het duurt inmiddels elf weken in plaats van de eerder toegezegde zes voordat een modelovereenkomst waarin dat is vastgelegd, is beoordeeld.
Spookverhalen
Van de ruim 4000 modelovereenkomst die tot 1 augustus waren voorgelegd, waren er toen 370 goedgekeurd en ruim 1000 afgewezen terwijl de rest nog in behandeling was. D66-er Steven van Weyenberg, die Wiebes naar de Kamer had geroepen, vindt dat het ‘de hoogste tijd is om de wet in te trekken’. MKB Belangen, een organisatie voor kleine ondernemers, sprak in het FD van ‘een bloedbad’.
Maar Wiebes houdt vol dat de problemen overzichtelijk zijn. ‘Het vraagt wennen. We zijn bij de implementatie op de helft. Maar verreweg de meeste zzp’ers kunnen dat blijven en daarvan hebben de meeste ook helemaal geen modelovereenkomst nodig. Voor wie dat wel nodig heeft is er inmiddels een vrijwel dekkend stelsel van sectorovereenkomsten, 10 algemene en straks ook 60 voor specifieke sectoren’, aldus de VVD-staatssecretaris. ‘Maar er doen nog altijd spookverhalen de ronde die we hard bestrijden.’
Verdriet
Hij wees erop dat niet alles wat zzp’ers of hun opdrachtgevers willen ook binnen de nieuwe wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) mogelijk is. ‘Dat leidt in een beperkt aantal gevallen tot verdriet bij dingen die heel erg lijken op een dienstverband. Maar in veel sectoren is de rust weergekeerd. Er melden zich nog iedere maand 8000 nieuwe zzp-ers’.
Volgende week komt Wiebes met een uitgebreide rapportage over de implementatie van de Wet DBA. Tot 1 mei volgend jaar geldt daarvoor een overgangsperiode, waarin de Belastingdienst coulant optreedt tegen overtredingen. Alles is er volgens Wiebes op gericht om voordien overal zekerheid te scheppen.

bron: fd.nl