Vertel juist je slechte punten (tegen jezelf)

Solliciteren is een spannende gebeurtenis voor velen. Je komt in een nieuwe omgeving, ontmoet nieuwe gezichten en soms heb je ook de baan gewoon heel hard nodig. Maar solliciteren blijft een wisselwerking. Jij bent immers degene die de werkzaamheden moet uitvoeren, dan wil je wel weten of de omgeving bij je past.

Vaak zit je tijdens een sollicitatiegesprek in de ‘ik moet die baan hebben’-modus. Dan vergeet je de belangen voor jezelf en probeer je degene die de beslissing maakt te bekoren. Het is mooi wanneer de werkgever jou wil hebben, maar het moet ook zo zijn dat jij dit bedrijf als werkgever wil hebben.

Kijk naar de omgeving, stel vragen over hoe je werkdag eruitziet. Je bent een energiek persoon die graag bezig blijft, dan kan je in een grote logge organisatie wellicht niet jouw plek vinden. Of ben je iemand die sociale evenementen totaal niet belangrijk vindt, dan is het wel belangrijk om te weten of het mogelijk is om de bedrijfsborrel over te slaan zonder dat dit consequenties heeft.

Wees niet alleen eerlijk naar degenen met wie je het interview hebt, maar vooral naar jezelf. Wees kritisch over je wensen en vertel wat jij belangrijk vindt om goed te kunnen functioneren. Misschien ben jij niet degene die uit zichzelf op mensen afstapt, of ben je niet productief in een kantoortuin omdat je snel bent afgeleid? Deze punten zijn alleen een zwakte in een omgeving waar ze tot uiting worden gebracht.

Ga hier gerust het gesprek over aan met degenen met wie je het sollicitatiegesprek voert. Vraag alles wat je wilt weten over de omgeving, hoe er leiding wordt gegeven, over de sociale verwachtingen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je erachter komt dat de baan wellicht toch niet de juiste voor jou is. KNPNT gaat met jou het gesprek aan om de omgeving bij jouw voorkeuren te matchen. Kijk hier naar enkele van onze openstaande vacatures.