Verspillen is Verrukkelijk brengt gered eten in het schap

Klanten kunnen sinds deze week bij Jumbo in Wageningen producten van gered eten kopen. De supermarkt begon een schap met producten van Verspillen is Verrukkelijk, een nieuw platform van achttien ondernemers die producten maken van voeding die anders of zou zijn weggegooid of zijn verwerkt tot veevoeder of biogas.

Na de Jumbo-supermarkt in Wageningen openen ook Plus in Maarn, Albert Heijn Food Plaza in Amsterdam en Albert Heijn XL in Purmerend dit speciale schap. Er staan producten in zoals soepen van kromme groente, ketchups, bier van oud brood, fruit- en groentespreads, appeldranken en conserven. Het assortiment is straks ook bij restaurants en bedrijfsrestaurants te vinden. Tegen het eind van het jaar wil Verspilling is Verrukkelijk tevens een gezamenlijk eindejaars-geschenkpakket brengen

AND Cheesetrade is een van de ondernemers die samen met MVO Nederland het platform Verspilling is Verrukkelijk lanceerden. Het bedrijf biedt met een reeks spreads & dips van kaas uit rest- en zijstromen een oplossing voor voedselverspilling. De producten, gemaakt van geredde kaas van restanten uit de boter- en kaasproductie, staan deze zomer in het speciale Verspillen is Verrukkelijk schap in de supermarkt.

Ook de Tweede Jeugd neemt deel aan de samenwerking door overgebleven brood een tweede leven te geven. De onderneming in Amsterdam verwerkt de reststroom van bakkers, onder andere van de winkels van BBROOD, tot tosti’s, croutons en broodsoldaatjes. De samenwerking tussen voormalig chefs Benjamin Namane en Manuel Oostveen mondde uit in een voormalige broodoutlet in Amsterdam West en tegenwoordig in een tostibar op de NDSM in Amsterdam.

Hier maken en verkopen de beide ondernemers dik gesneden tosti’s van vloerbrood die ze tevens terugleveren aan de bakkers en aan horecazaken. Ze maken daarnaast croutons en crostini’s die net als de tosti’s binnenkort ook verkrijgbaar zijn in de retail. “Er komt op dit moment brood binnen van elf bakkerswinkels van BBROOD. Maar nog zeker niet al hun grootbrood wordt hier verwerkt. Het is de eerste doelstelling van de onderneming om al dit brood te verwerken tot nieuwe producten”, vertelt Benjamin Namane. ‘’Het is een schatting, maar we verwerken nu ongeveer 250 grote broden per week”. In Nederland worden zo’n 180.000 broden per dag niet verkocht. Het merendeel van die bijna dagverse broden verdwijnt direct in de container.

Bijdragen aan 50 procent minder verspillen

Het nieuwe platform wil met het aanbod gered eten een bijdrage leveren aan het streven van de Taskforce Circular Economy in Food om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen in Nederland.

Tot nu zijn er al soepen van kromme groenten (Kromkommer), bier van oud brood (Instock), jams, snacks en bier op de markt, gemaakt van ingrediënten die zouden worden weggegooid of opnieuw worden verwerkt tot diervoeder of biogas.

Verspilling is Verrukkelijk

Platform Verspilling is Verrukkelijk bestaat naast AND Cheesetrade uit De Lekkere Man – deze deelnemer redt stieren en bokken van melkvee- en geitenhouderijen en maakt hiervan vleeswaren – Kromkommer, Instock, Potverdorie!, GRO Mushrooms, BeeBlue, Soupalicious, ThijsTea, de Verspillingsfabriek, Coco Conserven, Betuwse Krenkelaar, Yespers, The Ketchup Project, De Tweede Jeugd, De Bokkenbunker, Glorious Bastards, Twisted en MVO Nederland.

( bron: https://maakindustrie.nl/nieuws/verspillen-is-verrukkelijk-brengt-gered-eten-in-het-schap )