Een positief resultaat…
Het jaar 2016 is inmiddels over de helft. Een mooi moment om de tussenbalans op te maken. Als we kijken naar de prijzen voor cacao, koffie en suiker dan kunnen we over het algemeen stellen dat er een stijgende lijn in zit over de eerste zes maanden van het jaar. Sinds het begin van 2016 laat de suikerprijs (#11) de grootste stijging zien. Met een toename van 38 procent is suiker koploper binnen het agro-grondstoffen complex. Ook de prijzen voor koffie zitten in de lift. De noteringen voor Arabica-koffie, ’s-werelds belangrijkste koffiesoort, laat een stijging zien van 16 procent. Robusta-koffie laat over dezelfde periode een stijging zien van 14 procent. Voor cacao is het beeld meer gemixt. De noteringen in New York laten een kleine daling zien van 1 procent, terwijl gelijktijdig de noteringen in Londen een forse stijging laten zien van ruim 12 procent. Het verschil is met name in de afgelopen periode ontstaan als gevolg van forse valutaschommelingen voortkomend uit het Brexit-referendum.
…waarbij “oude” tijden herleven
De forse prijsstijgingen in het eerste half jaar zorgen ervoor dat de markt positief is gestemd. De prijsstijgingen bij suiker zorgen ervoor dat de actuele prijs terug is op het niveau van begin 2013. Hiermee lijkt de eerder beschreven kanteling definitief te zijn gemaakt. Ook voor koffie zien we prijzen die al geruime tijd niet meer genoteerd waren. Momenteel staat de prijs voor koffie op de hoogste stand in bijna 1,5 jaar tijd. Wat betreft cacao, zien we een meer gemengd beeld. Voor de New York prijzen zien we dat de prijs momenteel onder het gemiddelde van de afgelopen maanden ligt, maar de prijs in Londen zorgt met de huidige posities voor een ware aardverschuiving die resulteert in de hoogste prijs sinds 1977. bron: ABNAmro Bank