Ontwikkelingsreis naar Cebu

Ontwikkelingsreis naar Cebu
Maart, 2017
Dankzij mijn sponsors heb ik een grandioze reis kunnen maken naar Cebu op de Filipijnen.
Knpnt heeft het mede mogelijk gemaakt dat ik een directe bijdrage heb kunnen leveren aan de projecten die ik samen met de groep van het Dorenweerd College, waar ik op school zit, heb bezocht.
Naast het werk dat ik heb kunnen doen, heb ik door het geld van de sponsors ook materialen kunnen kopen die gebruikt zijn om toiletten te maken, om een school te verven en om de kinderen speelgoed te geven. Ook heb ik veel van de prachtige omgeving kunnen genieten. Cebu is een schitterend eiland. Hopelijk zal het toerisme ervoor zorgen dat de bevolking een hoger inkomen krijgt, de welvaart toeneemt en de kinderen een betere toekomst kunnen krijgen.

Ik heb een enorme ervaring opgedaan. Van tevoren verwachtte ik al wel dat er een enorm verschil zou zijn tussen het opgroeien van de kinderen hier in Nederland en in de Filipijnen. Maar eenmaal daar was het verschil nog veel groter dan ik mij had voorgesteld. De armoede in de sloppenwijken en de omstandigheden waarin de mensen, dus ook de kinderen, moeten leven is niet voor te stellen, alleen maar te beleven. En dat is wat ik heb gedaan: voor een korte periode heb ik zelf ervaren hoe het moet zijn om in heel armoedige omstandigheden te leven. De meeste indruk hebben de kinderen op mij gemaakt. De blijheid en de spontaniteit is hartverwarmend.
Het werken met lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen heeft een nog grotere indruk op mij gemaakt. Deze kinderen worden eigenlijk aan hun lot overgelaten. Alleen door vrijwilligerswerk hebben sommige van hun kans op een beetje menselijk leven.
Ik ben blij dat ik de kans kreeg om een klein beetje en heel even hun leven te kunnen opfleuren. Maar tegelijkertijd is het pijnlijk om ze achter te laten en te weten dat er nog meer kinderen zijn die niet geholpen worden. Al is het misschien maar een druppeltje in de oceaan, het is zinvol om op deze manier een bijdrage te leveren. Ik heb er veel voor teruggekregen. Een herinnering voor de rest van mijn leven en een beter besef dat er in de wereld nog veel te verbeteren valt. Daaraan kunnen wij allemaal bijdragen. Wanneer wij de kinderen in ontwikkelingslanden betere leefomstandigheden geven en ook beter onderwijs, dan geven wij hen de kans om voor zichzelf een betere toekomst op te bouwen. Wanneer het beter gaat met alle kinderen, dan gaat het beter met de wereld.
Ik wil Knpnt heel erg bedanken voor de mogelijkheid die mij geboden is om een klein beetje te helpen en om een grote ervaring op te doen, die ik nooit zal vergeten.
Groetjes,
Anne-Belle Hoynck van Papendrecht