Matcht je carrière nog met de nieuwe bedrijfsstrategie?

De ontwikkelingen op het gebied van robotisering, automatisering, online commercie, internationalisatie en het gebruik van data in de bedrijfsvoering zijn de laatste jaren exponentieel toegenomen. Voorloper daarin is het internationale grootbedrijf, maar snelgroeiende startups (zonder de last van bestaande en vaak verouderde operationele bedrijfsonderdelen) bedreigen daarin het Midden en Kleinbedrijf, die daardoor in toenemende mate onder druk komt te staan. Juist in die laatste categorie bedrijven moet een enorme inhaalslag worden gemaakt om aangesloten te blijven bij de wensen van de steeds veeleisendere klant. Op alle bedrijfsafdelingen moet slimmer en sneller worden gewerkt om de klant te kunnen blijven bedienen. In sales, (online-) marketing, supply- chain, quality management, productie en distributie en human resources, overal is de druk hoog om aan de hogere standaard van een snellere en Internationalere en meer data gedreven markt te voldoen. En dat zult u merken als professional. De mensen die u nieuw aanneemt op uw afdeling zullen van een hoger niveau zijn dan tien jaar geleden op eenzelfde functie. Daar waar op professional level nog iemand met een MBO niveau prima voldeed, zal nu eerder vervangen worden door iemand met een HBO niveau. Gelukkig groeit het aanbod navenant mee. Maar wat betreft uzelf en uw collega’s? Maakt u de aansluiting nog wel op termijn? Is de nieuwe collega al niet standaard van een hoger opleidingsniveau dan uzelf, heeft meer automatiseringskennis en is meer internationaal aangesloten dan uzelf op die leeftijd?
In de retail sector is de trend wel heel duidelijk zichtbaar. Volgens de woordvoerder van de vakbond FNV kwamen de recente verkopen van bedrijfsonderdelen en reorganisaties bij het Blokker concern als een “donderslag bij heldere hemel”. Hoe kan het iemand die de sector kent nog verbaast zijn dat er winkelketens zijn die in hun bestaan bedreigd worden. – Dat er grote concerns zijn die wél de inhaalslag naar online marketing en verkoop hebben kunnen maken, dat online verkopen (vanuit de hele wereld) met tientallen procenten zijn toegenomen vergeleken met traditionele winkelverkopen. – Dat retailers door de gehele “sales cycle” in toenemende mate door data gedreven zijn, van sourcing en procurement, naar distributie en verkoop. – Dat bestaande winkelketens met grote personeelsaantallen en dure winkels zitten vergeleken met de “lean & mean” webwinkel. –Dat suppliers van de grote retailers steeds beter moeten aansluiten op de distributieketen om concurrerend te blijven. (NB, excuses voor de engelse termen..)
Op functieniveau vindt ik de “accountmanager” een mooi voorbeeld: De accountmanager (nu chargeer ik…) van vroeger was iemand met een productmap onder zijn arm die de laatste promoties aan de klant opdreunde, een goed relatienetwerk had waarmee hij (meestal een “hij”…) een kopje koffie kon gaan drinken en orders opnam. Daarentegen is de accountmanager van nú iemand met een hogere opleiding , iemand die de klant bediend met verkoop- en productinformatie in excel en luistert naar de klant voordat hij/zij in een teaminspanning oplossingen aandraagt voor de klant om groei, repeat sales, klantloyaliteit of hogere marge te garanderen. Nu hoor ik vaak; “Als je kunt verkopen, kun je alles verkopen…”. Nee dus! Verkoop nu is effectief op meerdere vlakken aansluiten op de klant; op marktniveau, productniveau, category niveau, supplychain- en distributie-, prijs- én beleving-, conceptueel- en cijfermatig.
Op de arbeidsmarkt is deze ontwikkeling goed voelbaar. Niet alleen voor de “50+ generatie”, die zich wellicht terecht te vaak afgewezen voelt. Maar voor de hele linie, van starter tot senior-management, is de kwalitatieve aansluiting op deze ontwikkelingen cruciaal om ook op termijn “houdbaar” te blijven, letterlijk. En die ontwikkeling zal, zoals dat ook gaat met de verwerkingscapaciteit van computers, ook exponentieel gaan groeien.
De netwerk economie, de inzet van kennis door inhuur van zelfstandigen, de mogelijk toetreding en ultra snelle groei van kleine wendbare aanbieders al dan niet vanuit een (goedkoper ) buitenland, het toenemende gebruik van ICT en grote data, dat zal ook uw werk beïnvloeden, nú en in toenemende mate. Nu zult u zeggen; ja, ja, alles wordt anders… Ja alles ís al anders, we moeten alleen de achterstand nog inhalen.