LinkedIn niet langer belangrijkste oriëntatiekanaal

Over heel 2015 was LinkedIn nog de koploper in de lijst van meest favoriete online-oriëntatiekanalen van Nederland. Maar inmiddels is Indeed.nl LinkedIn voorbijgestreefd.

Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group. Aan de Nederlandse beroepsbevolking is gevraagd welk online-kanaal het meest favoriet is van alle kanalen die zij gebruiken om zich te oriënteren op een baan.

Indeed.nl explosief gegroeid

Indeed is het afgelopen jaar explosief door blijven groeien (+48%), terwijl LinkedIn aan populariteit (-6%) verliest in Nederland. Ruim 16% van de Nederlanders noemt Indeed.nl nu als favoriet oriëntatiekanaal, gevolgd door LinkedIn (12,7%). Daarmee neemt Indeed niet alleen de nummer 1 plek over van LinkedIn, maar groeit zij sterk door als marktleider in Nederland. ‘Het lijkt erop dat er op de arbeidsmarkt een winner-takes-it-all opstaat. Maar het is te vroeg om te juichen, omdat Facebook en LinkedIn in 2017 hun positie willen verbeteren. Facebook met een vacaturefunctionaliteit en LinkedIn met een redesign. De strijd is nog niet gestreden, zeker als Facebook zich sterker gaat profileren als vacatureplatform’, stelt Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Tempo-Team en Randstad

In tegenstelling tot nagenoeg alle andere arbeidsmarktplaatsen maken alleen Tempo-Team (+2%) en het social media platform Facebook een kleine groei (+5%) door in 2016. Van de Nederlanders noemt 1,3% Tempo-Team als favoriete oriëntatiekanaal en 9% noemt Facebook. Randstad wordt door 5,8% van de Nederlanders gezien als favoriete oriëntatiekanaal, een kleine daling (-2%) ten opzichte van 2015.

Vacaturesites verliezen terrein

De traditionele vacaturesites verliezen populariteit De enorme groei die Indeed heeft meegemaakt is ten koste gegaan van de populariteit van de meer traditionele vacaturesites. Op Indeed na hebben bijna alle andere vacaturesites hun marktaandeel zien dalen. Hoewel de NationaleVacaturebank.nl nog wel in de top 3 staat, heeft het flink aan populariteit verloren (-24%). Ook de vacaturesites Monsterboard (-23%), Werk.nl (-40%) en Intermediair (-21%) zakken verder weg en verliezen hun voorkeurspositie bij werkzoekenden.

Bron: Intelligence Group