Ruim de helft van de werknemers in Nederland overweegt van werkgever te veranderen. Een derde is honkvast en ruim een tiende van werkend Nederland vertrekt liever vandaag dan morgen bij de huidige werkgever.
Dat blijkt uit maandag gepubliceerd representatief onderzoek van hr-dienstverlener Raet. Medewerkers tussen 35 en 44 jaar staan met 70% het meest open voor een nieuwe uitdaging.
Gebrek aan loopbaanmogelijkheden
Belangrijke reden voor 52% van de werknemers om uit te zien naar ander werk is een gebrek aan loopbaanmogelijkheden bij de huidige werkgever (32%). Vergeleken met 2016 is het aantal medewerkers dat in 2017 van werkgever wil veranderen verdubbeld tot 13%. Uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van Raet blijkt verder dat 84% van de 1100 ondervraagde werknemers flexibele werktijden hoog waardeert, 79% is tevreden over het niveau en de inhoud van het werk en 68% geeft aan tevreden te zijn over de salarishoogte.
Veroudering
Minder bestuurders maken zich zorgen of ze straks de juiste mensen hebben: 51% tegenover 70% vorig jaar. De vrees voor een tekort aan specialistische vaardigheden is met 41% gelijk gebleven, blijkt uit het onderzoek waaraan ook 565-hr-managers, 102 bestuurders en 409 zelfstandigen zonder personeel (zzp) deelnamen. Nieuw dit jaar is een peiling over veroudering van het personeelsbestand: 38% van de bestuurders heeft daar zorgen over. De top 3 voor hr-managers is voor dit jaar opleiding en ontwikkeling (36%), strategische personeelsplanning (36%) en duurzame inzetbaarheid (34%).
Vast contract
Een vast contract is voor werkend Nederland nog altijd erg belangrijk. Bijna 90% beschikt daarover. De resterende 10% met een tijdelijk contract ziet graag dat dit wordt omgezet naar eeen contract voor onbepaalde tijd. Bijna 60% van de ondervraagde medewerkers noemt het opgeven van een vast contract een belemmering om een andere werkgever te zoeken, blijkt uit het benchmarkonderzoek.