Dirk Manders over de kansen en uitdagingen binnen supply chain

Dirk Manders loopt sinds september 2019 stage bij KNPNT. Hij is 23 en studeert dit jaar af aan de opleiding Food & Business op de HAN in Nijmegen. Voor de afronding van zijn laatste jaar doet hij onderzoek bij KNPNT op het gebied van supply chain. Wat komt er allemaal bij kijken en waar liggen de kansen binnen dit vakgebied? Dirk vertelt erover.

Waar doe je precies onderzoek over?

“Bij KNPNT doe ik onderzoek naar supply chain. Ik onderzoek de verschillende aspecten die hierbij komen kijken. Zo heb ik bijvoorbeeld onderzocht welke opleidingen het meest zijn gevolgd door professionals die al in het vak werken. Ook heb ik gekeken welke software programma’s, processen en technieken het meest worden toegepast. Maar ook de huidige klimaatproblematiek komt in mijn onderzoek aan bod. Hoe verhoudt deze zich tot supply chain? Hetzelfde geldt voor de huidige trends en ontwikkelingen binnen supply chain. Al deze zaken zijn relevant voor mijn onderzoek. Kortom, een breed onderzoek waarin veel verschillende aspecten van supply chain aan bod komen.”

Wat is het doel van je onderzoek?

“Het doel is om een opening te vinden waar KNPNT van meerwaarde kan zijn op het gebied van supply chain consultancy. Waarmee kunnen we het verschil maken? Om hier achter te komen heb ik allereerst gekeken hoe het aanbod hierin op dit moment is. Met andere woorden: welke bedrijven bieden nu al supply chain consultancy aan en hoe kunnen wij daarop van meerwaarde zijn? Uiteindelijk werk ik toe naar een totaalplaatje om aan onze (potentiële) klanten aan te bieden. Al met al een erg leuk project om mee bezig te zijn. Het is tof om de theorie uit mijn opleiding nu in de praktijk toe te passen.”

Wat valt je op tijdens je onderzoek?

“Wat me het meest opvalt tijdens mijn project is het aantal processen, software systemen en certificeringen. Met andere woorden: de complexiteit van de gehele supply chain. Dit begrip is zo breed dat er zo ontzettend veel onder valt. Er zijn dan ook een hoop bedrijven en partijen die hier een rol inspelen. Zo zijn er alleen al meer dan 150 leveranciers van ERP- systemen op de markt. En ook nog eens eindeloos veel warehouse management systemen en transport management systemen. Wist je bijvoorbeeld dat bedrijven er meestal een jaar (!) over doen om software uit te zoeken voor de sales & operations planning? Het zal je dan ook niet verbazen dat alles wat bij supply chain komt kijken uitgebreid, divers en complex is.”

Welke meerwaarde heeft supply chain consultancy volgens jou?

“Supply chain consultancy heeft zeker meerwaarde voor bedrijven. Ik zit nu natuurlijk nog midden in mijn project, dus ik kan nog geen harde conclusies trekken. Toch heb ik toch al veel relevante informatie verzameld. Zo kwam ik tot de ontdekking dat bedrijven in sommige gevallen maar liefst 10% kunnen besparen op supply chain kosten, dat voorraadlevels 40% lager kunnen en dat ze de transportkosten maar liefst met 47% kunnen verminderen. Een flinke besparing! En wat dacht je van de klimaatproblematiek? Van bedrijven wordt verwacht dat ze steeds groener en duurzamer worden. Zelf heb ik het idee dat ze niet altijd alle kennis en ervaring in huis hebben om dit op de juiste manier te doen. Door de juiste kennis en professionals aan te bieden is KNPNT zeker van meerwaarde tijdens deze transities.”

Welke uitdagingen zijn er volgens jou voor supply chain?

“Momenteel is het klimaat natuurlijk een hot topic. Vervuilende vrachtwagens worden steeds meer uit steden geweerd. Voor een aantal bedrijven levert dit significante problemen op. Bedrijven ontkomen er dus niet aan om hier aanpassingen in te doen en de supply chain anders in richten. Een flinke uitdaging voor deze bedrijven. Om dergelijke problemen op te lossen is samenwerken ontzettend belangrijk. Veel bedrijven zijn echter huiverig om bepaalde samenwerkingen aan te gaan omdat ze dan vertrouwelijke informatie moeten delen. Ik denk dat dit één van de grootste uitdagingen is: de moed en het vertrouwen hebben om samen te werken en problemen gezamenlijk aan te pakken.”

Hoe zie jij de ontwikkeling van supply chain voor je?

“De supply chain zal zich steeds meer digitaliseren met behulp van professionele software. De tijd dat je alles in een simpel Excel bestandje regelt is nu wel voorbij. Software systemen worden steeds beter en innovatiever. Aspecten als “Artificial Intelligence’ en ‘Machine learning’ krijgen dan ook een belangrijke rol binnen supply chain. Daarnaast zul je in warehouses steeds minder Pieters en Fatima’s zien, maar steeds meer 3CPO’s,  R2D2’s en Wall-E’s. Meer en meer robots doen hun intrede in de toekomst.  Processen moeten steeds sneller, goedkoper en efficiënter. Bedrijven moeten hierin mee, anders lopen je concurrenten je voorbij.”

Meer weten over de kansen en ontwikkelingen binnen het supply chain vakgebied? Neem gerust eens contact met ons op.