Anuga FoodTec 2022

Deze week was KNPNT bij de Anuga Foodtec beurs, één van Europa’s grootste food technologiebeurzen. De nieuwste machines en productielijnen werden hier getoond, dus hierbij een greep uit onze bevindingen;

 

Reststromen zijn (steeds meer) geld waard 

Met nieuwe technologieën zijn we steeds meer in staat waardevolle grondstoffen winnen door middel van extractie. Hierin kunnen we weer een stap maken op de ladder van Moerman door voedsel voor menselijke consumptie te produceren i.p.v. veevoer. Vooral het winnen van eiwitten is hier een belangrijk onderdeel van. Deze zij-producties voor het verwerken van reststromen kunnen worden gebouwd op relatief weinig oppervlakte en zijn dus makkelijk te combineren met bestaande productie.

 

Duurzaamheid is nog ver weg 

Naast het benutten van de reststromen zien we weinig besparingen in deze sector. Ja, machines worden sneller, dus efficiënter. Echter zien we nog geen transpiratie in het gebruik van materialen. De verpakkingslijnen waren bijvoorbeeld nog veel gefocust op plastic verpakkingen.

 

Digitalisatie gaat verder

Natuurlijk al jaren aanwezig, maar we kunnen steeds meer onze voortgang en kwaliteit monitoren. Bijzonder hierin was een camera met al de software ingebouwd, zodat dit niet is aangesloten op internet etc. Hier wordt dus ook rekening gehouden met een stuk digitale veiligheid.

Ook zien we voortgang in willekeurigheid. Niet alles hoeft meer perfect op z’n plaats te liggen om door een machine te kunnen worden opgepakt. Door het maken van foto’s in combinatie met deep-learning, kan willekeurigheid in kaart worden gebracht.

 

Kortom, een zeer interessante dag op de beurs in Duitsland.