Een goede supply chain: 4 belangrijke aandachtspunten

In de food & agro industrie heeft elk bedrijf ermee te maken: supply chain. Een goede of een slechte supply chain kan voor je organisatie veel verschil maken. Zowel in kosten als in efficiëntie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de steeds hogere eisen vanuit de klant: ze verwachten meer, maar wel voor dezelfde prijs – of zelfs goedkoper. Als bedrijf in de food & agro industrie is het daarom onmisbaar om de supply chain op een goede manier in te richten en de processen aan te passen op de wens van de klant. Een uitdaging! Daarom delen we in dit artikel 4 belangrijke aandachtspunten voor supply chain met je.

Innovatie en digitalisering

Een belangrijk aandachtspunt voor supply chain is innovatie en digitalisering. Hierin liggen ontzetten veel kansen. Helaas worden die niet altijd benut. Zonde! Software systemen worden namelijk steeds beter en innovatiever, waardoor je er flink mee kunt besparen. Zowel op kosten als in tijd. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan blockchain, big data en kunstmatige intelligentie. Veel bedrijven willen hier wel iets mee, maar weten niet goed hoe en wat. Op zich begrijpelijk, want er zijn tegenwoordig zo veel software systemen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Heb je hier hulp bij nodig? De supply chain specialisten van KNPNT kunnen jou hierbij helpen.

Samenwerken

Een ander belangrijk aandachtspunt voor supply chain is samenwerken. Tegenwoordig gaan de ontwikkelingen sneller dan ooit. Als organisatie is het onvermijdelijk om op deze ontwikkelingen in te spelen en mee te innoveren. Echter betekent dit niet dat je dit je hier alleen voor staat. Vrijwel elk bedrijf heeft hiermee te maken. Misschien ben je hier een beetje huiverig voor en vind je het een gek idee om informatie over je bedrijf met anderen te delen. Toch is dit juist een hele mooie kans. Op deze manier hoef je het ei niet allemaal alleen uit te vinden, maar pak je de problemen voortaan gezamenlijk aan. Een stuk effectiever.

Klimaat

Een aandachtspunt voor supply chain dat we zeker niet moeten vergeten is het klimaat. Voor bedrijven zorgt dit voor steeds strengere eisen (denk bijvoorbeeld aan de Green Deal). Maar ook vervuilde vrachtwagens worden steeds vaker uit steden geweerd. Je ontkomt er als bedrijf niet aan om je processen te verduurzamen en de supply chain anders in te richten. De vraag is vaak: hoe pak je dat aan? En welke kennis en specialisten zijn er nodig om deze transitie op de juiste manier te maken?

De juiste specialisten

Om daarop in te haken komen we direct bij het volgende aandachtspunt voor supply chain: de juiste professionals in huis halen. Hoe vind je deze? En hoe vind je nu precies dié specialist voor het specifieke vraagstuk in jouw organisatie? KNPNT helpt je met het vinden en binden van de juiste specialisten. We hebben een breed netwerk van supply chain professionals. Wil je kennis maken met een supply chain specialist of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons gerust op 0481-350000 of mail naar info@knoop-punt.nl. We helpen je graag met het vinden van de juiste mensen.